Για το ότι τελειώνει/τελείωσε ο διαθέσιμος παγκόσμιος διαδικτυακός χώρος, είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις. Να μην μπω τώρα στο προτσές να εξηγήσω και το IPv4, την αμερικάνικη-ιδιωτική ICANN και άλλα τέτοια πιπεράτα. Να πούμε μόνο ότι η ανάγκη αλλαγής σε IPv6 είναι επιβεβλημένη και θα έπρεπε να γίνει χτες.
Στο οικιακό δίκτυο χρησιμοποιώ ήδη IPv6. Όχι ότι έχει καμιά χρησιμότητα τώρα που μιλάμε (μονότερμα, διότι εγώ μιλαωγράφω κι εσύ ακουοδιαβάζεις), αφού ελάχιστα είναι τα site που έχουν IPv6 διεύθυνση) έτσι για το χαβαλέ. Εντός παρενθέσεως και άσκηση για τον αναγνώστη: Αυτό το site που είμαι τώρα έχει IPv6; Κλείνει η παρένθεση. Το VPN του AUTh δίνει και IPv6 address, εκτός της κλασικής 155.207/16, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχα καθήσει να το υλοποιήσω έτσι ώστε να βγαίνουν όλοι μέσω αυτού. Δεν χρειαζόταν κιόλας, αφού ελάχιστα είναι τα site κτλ..
Έλα όμως που σιγά σιγά ξεκινάνε όλοι και βγάζουν και IPv6 διευθύνσεις! Θα με πεις ποιο το πρόβλημά σου, αφού μας λες ότι έπρεπε να είχε γίνει χτες! Σωστός και μπράβο που με παρακολουθάς! Πλην όμως, ελλείψει πλήρους και σωστής υλοποίησης από τη μεριά μου, όπως π.χ. 6to4 tunnel ή σωστό routing, όταν ο browser μου προσπαθούσε να δει site τα οποία είχαν και v6 διεύθυνση, προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει αυτή, μέχρι που έκανε timeout (για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός δεν το έχω κοιτάξει, ίσως πρέπει) και failover στην ipv4, με αποτέλεσμα να σέρνεται ως βδέλλα εντός του βουρκολάκου. Το οποίον, η λύσις ήτο να απενεργοποιήσω το εσωτερικό IPv6 κομμάτι του δικτύου μου…
For reference, το site είναι το adslgr.com. Αν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα και έχετε ipv6 LAN (πολύ πιθανό αν υπάρχει Apple συσκευή ασύρματης δικτύωσης), δοκιμάστε το.
2 Comments
Τελικά, πέραν από επιπλέον ώρες χαμένες σε «οξύ μαλακισμό», το IPv6 σου δίνει τίποτε άλλο; Η απλώς έχεις πρόσβαση σε websites που έχεις και με IPv4 απλά είναι πιο l33t η κατάσταση;
Ε, όχι και μαλακισμός! Τώρα, να δίνει κάτι παραπάνω το ipv6, πέρα από τα geek points; Άμεσα, όχι. Τα IPv6 sites πάντως φαίνονται λίγο πιο αποκρίσιμα, ίσως λόγω έλλειψης κίνησης μέσα στα κανάλια τους. Φαντάζομαι ότι οι ISP’s ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν tunneling, οπότε αφού η κίνηση εκεί μέσα είναι ελάχιστη (ακόμα) τα πάντα περνάνε σφαίρα.